GENEL PÜF NOKTALARI
1.
Hızlı
kilo verip tekrar almak vücudunuzun zayıflamaya karşı direncini
artırır ve giderek kilo vermeniz zorlaşır. Metabolizma alt üst olur.
2.
Yapılan
yeni araştırmalara göre meyve, sebze ve yeşil bitkileri bol yiyen
kişilerin daha az kanser ve kalp hastalığına yakalandığı tespit
edilmiştir.
3.
Rastgele
diyet, rastgele sağlık yani sağlıksızlık demektir. Tekrar
ediyoruz, lütfen sağlığınızı hafife almayın. Hayatı, sağlığı ve
mutluluğu
önemseyin.
4.
Duvarınıza
çivi çakacağınız zaman işaretlediğiniz yerin üzerine çapraz bant
yapıştırın. Çiviyi öyle çakın, böylece duvarın alçısını çatlatmamış
olacaksınız.
5.
Kek
kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum
folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca
çıkarabilirsiniz.
6.
Bayatlamış
ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika
fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.
7.
Fırında
patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin.
Böylece daha kolay pişecektir.
8.
Patlıcanları
pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra
soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.
9.
Kök
ve yaprakları beraber yenilen sebzeler pişirilirken önce kökleri ince
doğranıp tencereye konmalı. Yaprakları ise daha sonra ilave edilmeli.
Böylece
besin değerleri kaybolmayacaktır.
10.
Öğünler
arasında acıktığınızda kuru erik yiyin. Kuru erik kan şekerinin
düşmesini engeller. Ancak fazla abartmayın çünkü bir kuru erikte 8
kalori var.
11.
Evde
pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini
istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler
pişerken
suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.
12.
Patates
pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar
hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.
13.
Yaptığınız
böreğin daha lezzetli olmasını ve kıvamında pişmesini
istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin.
Böylece
çok daha lezzetli olacaktır.
14.
Kahvaltı
ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha
lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna
biraz toz
şeker katın.
15.
Satın
aldığınız kır çiçeklerinin daha uzun süre dayanarak vazoda
güzelliklerini korumasını istiyorsanız, suyuna birkaç damla çamaşır
suyu koyun.
Daha uzun ömürlü olacaklardır.
16.
Pamuklu
giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suda
bekletin, sonra yıkayın, çekmeyeceklerdir
17.
Hamur
işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz
bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli
bir
bezle silin. Böylece tezgâhınız kolayca temizlenecektir.
18.
Duvar
kâğıtlarını yenilemek istediğinizde eski kağıtları çıkarmak her zaman
sorun olur. Ilık su dolu bir kaba bir miktar bulaşık deterjanı dökün ve
karışıma batırdığınız süngerle duvar kağıtlarını silin, kolayca
çıkacaklardır.
19.
Hazırladığınız
pudingi soğuturken üzerinin kaymak bağlamasını
istemiyorsanız, puding sıcakken üzerine toz şeker serpin ya da devamlı
karıştırarak soğutun.
20.
Evinizdeki
menekşelerin daha çok çiçek vermesini istiyorsanız, toprağına
yumurta kabukları karıştırın. Böylece menekşeleriniz daha sağlıklı ve
daha
güzel çiçekler açacaktır.
21.
Dirsek
ve topuklarınızın sertleşmesini istemiyorsanız bir dilim limon ile
ovun. Böylece yumuşacık olacaklardır.
22.
Elma
her zaman formunuzu korumak için ideal bir iştah kesicidir. Ayrıca
sabah aç karnına yendiğinde bağırsakları çalıştırır.
23.
Satın
aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp
içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenizin taze
kaldığını göreceksiniz.
24.
Limondan
daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan
sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın.
25.
Satın
aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir
torbada elma veya armutla saklayın
26.
Eğer
ayaklarınız çok ısınıp şişiyorsa onları saatlerce sıcak suda
bekletmeyin, aksine kolonya ile ovalayın. Bilekleriniz ve ayaklarınız
şişmeyecektir.
27.
Eğer
ayaklarınız çok hassas ise, sıcak havalarda şikâyetleriniz artıyorsa,
her sabah bir kaç damla zeytinyağı ile ovalayın.
28.
Eğer
cildiniz kuru ise bir muzu ezin, içerisine bir çay kaşığı bal veya
bademyağı karıştırıp yüzünüze sürün. Birkaç dakika bekleyip ılık su ile
yıkayın.
29.
Kuru
fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da
domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun.
30.
Kızartma
kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal
maydanoz atın.
31.
Ekşi
elma şeker hastaları için ideal bir meyvedir. 100 gramında 58 kalori
bulunur. Kan yapıcı özelliğinden ötürü doktorlar tarafından büyüme
çağındaki
çocuklara ve hastalara önerilir. Hazmı kolaylaştırır, böbrekleri
çalıştırır.
32.
Maydanozdan
daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz
saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda
kullanabilirsiniz.
33.
Az
miktarda yağ, süt, su vs. ısıtmanız gerektiğinde tencerenizi
kirletmenize gerek yok. Bir kepçe yardımı ile bu işleri hemen
yapabilirsiniz.
34.
Şekerlenmiş
reçelinizi sakın atmayın. Benmari usülü ile ısıtarak eski
haline döndürmeniz çok kolay. Böylece reçeliniz eski kıvamına
gelecektir.
35.
Bir
büyük soğanı dörde bölün ve orta boy bir bal kavanozuna koyup iyice
karıştırın, 24 saat bekletin. Şurup haline geldiğinde soğuk algınlığı
olan
(öksüren) kişiye sabah, akşam bir yemek kaşığı verin. Soğanın içerdiği
yağlar
öksürüğü kesecektir.
36.
Uzun
zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir
gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü
göreceksiniz.
37.
Mısırları
haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker
atın. ayrıca mısır kabuklarını yıkadıktan sonra onları da
koyabilirsiniz.
38.
Kızartma
yaptıktan sonra kokmasını istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su
kaynatın.
39.
Patlıcanları
soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir
süre limon suyu katılmış suda bekletin. Böylece hem renginin
kararmasını hem de
tadının acılaşmasını engellersiniz.
40.
Kuru
fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi
sulayın. Bu bitkileriniz için çok yararlı ve sağlıklıdır.
41.
Nane
çayı, mide gazını geçirerek, doluluk hissini ortadan kaldırır ve aynı
zamanda hazmı kolaylaştırır midenin daha çabuk boşalmasını sağlar. Nane
çayını,
kuru naneyi sıcak suya atıp 10 dakika demleyerek elde edebilirsiniz.
42.
Jöle
kabını soğuk suyla yıkayıp, içine ince bir tabaka bitkisel yağ sürüp
jöleyi öyle yaparsanız, sonrasında jöleyi kalıptan çıkartmak daha kolay
olur.
Hatta kalıp sıcakken ıslak havlu sararak 1-2 dakika bekletebilirsiniz.
43.
En
iyi yemek, dibi kalın ve düz tencerede pişer.
44.
Salçanın
kutusunu açtıktan sonra hemen küflenmemesi için üzerine sıvı yağ
dökebilirsiniz.
45.
Kızartma
yaparken yağın patlayıp sıçramaması için, bir tutam tuz atmanız
yeterlidir.
46.
Romatizma
ağrılarınız tuttuğu zaman sabahları kuru üzümün suyunu çıkarın ve
bir bardak için. Çünkü üzüm suyu romatizmaya karşı doğal ilaçtır.
47.
Teflon
tavalardaki lekeleri çıkarmak için, bir bardak suya 2 çorba kaşığı
karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Tavanın içinde bu suyu
10 dakika
kaynatın.
48.
Paslanmaz
çelik tencereniz matlaşırsa, biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın.
Sonra yumuşak bir bezi ılık sirkeye batırarak iyice ovun. Sonra iyice
durulayın.
49.
Nezle
olduğunuzda bol bol armut yiyin. Hem nezleye iyi gelir hem de mideyi
kuvvetlendirir, çarpıntıyı önler ve hazmı kolaylaştırır.
50.
Etlerin
daha lezzetli olması için bir kahve fincanı süt, bir kahve fincan
zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyu karışımı ile ovun. 12 saat
kadar
buzdolabında bekletin.
51.
Buzdolabınızdaki
kokuları gidermenin en iyi yolu bir kaba biraz süt koyup
dolabın bir köşesine yerleştirmektir.
52.
Kalamarı
kızartmadan önce süte batırırsanız daha yumuşak olur.
53.
Keki
fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez üzerinde
bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan sonra
kalıbından kolayca çıkarabilirisiniz. Ancak kek hamurunu kalıba
dökmeden önce
kalıbı yağlamayı da unutmayın.
54.
Dondurulmuş
gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama
koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz. en iyisi
buzdolabının en
alt rafına koyup ağır ağır çözdürmek.
55.
Bayat
ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza
koyup buzdolabında çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz
veya
robotta öğütüp galeta unu niyetine de kullanabilirsiniz.
56.
Yoğurtlu
çorbaya tuzu çorba piştikten sonra atın, yoksa yoğurt kesilir.
57.
Mikro
dalga fırınlar zannedildiği gibi zararlı değildir aksine yemeklere
zarar vermez. Yiyeceklerin vitamin değerlerini daha çok muhafaza eder.
Yemekleri gereğinden çok ısıtıp bekletmek yüzünden oluşan bakterileri
de
engellemiş olur.
58.
Yoğun
tempo, yorgunluk ve stres nedeniyle uyuyamayanlar akşam yemeğinde bir
tabak yeşil salata yemeliler. Salatanın içindeki maddelerin rahatlatıcı
özelliği bilim adamlarınca ispatlanmış.
59.
Yoğun
tempo yüzünden kendinizi yorgun ve bitkin hissediyorsanız bol bol
taze hurma yiyin.
60.
Meyvelerin
arasına herhangi bir tür yapraklardan yerleştirirseniz meyveler
uzun süre taze kalır.
61.
Hazırladığınız
beşamel sosun ateşten alınmasına yakın içine çekilmiş ceviz
, adaçayı yada nane atarsanız hoş lezzetler elde edersiniz.
62.
Toprak
çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar sebebiyle
kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bunun için kullanmadan önce
3/4'ünü
sirkeli sıcak suyla doldurun 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın.
63.
Portakalları
sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletirseniz daha fazla su
verirler.
64.
Bir
elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur
hem de koku çabuk yok olur.
65.
Mart
ayının ilk günlerinde bahçenizdeki gülün kökünün yanına yaklaşık 5 cm
derinliğine bir diş sarmısak gömerseniz gülü yaz boyunca zararlı
böceklerden
korursunuz.
66.
Şömine
yada barbekü küllerini bahçenizde gübre olarak kullanabilirsiniz,
üstelik bu çok faydalı.
67.
Peynir
kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız hem peyniri daha kolay
kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir.
68.
Balık
kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa değişik
bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur.
69.
Patatesleri
soymadan önce 10 dakika kadar sıcak suya koyar sonra soyarsanız
zorlanmadığınızı göreceksiniz.
70.
Meyve
salatası yaptığınızda eğer servis için daha vakit varsa meyvelerin
kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koyun. servis ederken
dilimleri
alabilirsiniz.
71.
Tereyağı
donduysa sıcak bir kaba koyarsanız yumuşar.
72.
Et
suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir
evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun.
73.
Değersiz
olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup
kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken
şaşırtıcı
sonuçlar alabilirsiniz.
74.
Buzdolabınız
bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu
ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri
daldırın.
Yeterince soğuyacaktır.
75.
Çileklerinizi
ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız,
çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını
görürsünüz.
76.
Gravyer
peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli
bir beze sararak muhafaza ediniz.
77.
Ekmek
içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice
sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza
edebilirsiniz.
78.
Süte
biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.
79.
Kuş
üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın
delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer.
80.
Balığı
seçerken son derece dikkatli olmalıyız. Gözleri pırıl pırıl parlak,
solungaçları ise pembe ya da kırmızı renkte olmalıdır.
YEMEK
YAPARKEN
1.
Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca
tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.
2.
Patates pişirirken, pişirme suyuna bir
kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
3
.Domatesin kabuğunu kolay soymak için,
kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır
gezdirin.
4.
Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması
için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.5. Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.
6.
Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık
suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.
7.
Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle,
beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.
8.
Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın
içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız
pilavınız
taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.
İSTENMEYEN
KOKULAR
1. Kaz, ördek ve av hayvanlarının eti ağır kokulu olanların, bu kokularını gidermek için unla ovalamak ve yarım saat kadar unun içinde bırakmak lazımdır. Av etinin hangisi olursa olsun fırında pişirmeden önce evvela haşlamalı, sonra soğan suyu, tuz, biber, arzu edilen baharatı karıştırıp, haşlanmış etin etrafına sürmeli, en son olarak da yumurta sarısını yoğurtla karıştırıp eti bu karışıma bulayıp, yağlanmış tepsiye koyup fırına sürmelidir.
2.
Uzunca
bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan
bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme
şeker
koymaktır.
3.
Karnabaharın haşlama suyuna bir
miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını
farkedeceksiniz.
4.
Kereviz
pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun.
Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır.
5.
Lahananın
pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için,
lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak
yeterlidir.
Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde
koymanız,
sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.
6.
Ellerdeki
sarmısak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe
nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız
sarmısak
kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun
da.
7.
Soğan
soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan
kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.
8.
Balık
kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay
olmaz.Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve
telvesi
atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla
durulayın.
LEKELER
1.
Taze
ceviz lekesini elden çıkarmak için, eller önce bir iki dakika kadar
sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da soğuk suyla ovulur ve
yıkanır.
2.
Çay
ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkartabilirsiniz.
3.
Bira
lekesini çıkarmak için sabunlu suya biraz amonyak karıştırın ve
lekelenin üzerine sürün.
4.
Zeytinyağ
lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin
üzerinde gezdirilmelidir.
5.
Eğer
örtünüze meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada
çıkacaktır.
6.
Yumurta
lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık
sabunlu suda yıkamalısınız.
7.
Masa
üzerindeki pancar lekesini çıkarmak için bir ekmek parçasını suyla
ıslatın, düz bir yüzeye yerleştirin ve örtünün lekeli kısmını ekmek
parçasının
üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir ekmek parçasını üzerine
yerleştirin.
Ekmekler lekeyi emecektir.
8.
Şarap
lekesini çıkarmak için, oksijenli suyla tampon yapın ya da lekenin
üzerini örtecek şekilde tuz serpin ve bir süre bekletin, daha sonra
yıkayın.
9.
Teflon
tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba
kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bunu tavanızın
içine
dökün, 10 dakika kaynatın.
10.
Masanızın
üzerine damlayan mumları çıkarmak için nalburdan alacağınız boya
incelticiyi lekenin üzerine döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir
bezle
incelticiyi silin.
11.
Mutfak
eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine
mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin.
TEMİZLİK
1.
Çaydanlığınızın
içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika
kadar içinde sirke kaynatın.
2.
Sürahinizin
dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup
çalkalayınız, tertemiz olacaktır.
3.
Bakır kaplarınızı parlatmak için bir
bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun.
4.
Yağlı
şişeleri temizlemek için önce yıkamak gerekir. Sonra durulanan
şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar
sallanan
şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir sürede
bu
şekilde sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş
duruma
gelecektir.
5.
Evde ortaya çıkan karıncaları yok
etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir.
6.
Bulaşık
suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve
güzel yıkandığını göreceksiniz.
7.
Paslanmaz
çelikten tencereler zamanla parlaklığını kaybedebilir. Biraz
sirkeyi ateşe koyup ısıtın. Sonra yumuşak bir bezi bu ılık sirkeye
batırarak
iyice ovun. Ama sonra da iyice durulayın. Bir fanila parçasıyla
parlatırsanz,
çelik tencereniz pırıl pırıl olur.
8.
Kristallerin
ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında
sirkeli suya batırın. Göreceksiniz bardaklarınız, kadehleriniz pırıl
pırıl
olacaktır.
9.
Sebzelerinizi
tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin. Tuzlu su,
sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.
10.
Parlaklığını
yitirmiş bir sürahiye eski halini kazandırmak için yarısına
kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sicak su
doldurup sıkı
sıkı sallayın.
11.
Teflon
tavalar, tencereler çok kullanılmaktan ötürü zamanla sararır. Bunu
önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamaşır suyu koyduktan
sonra ateşin
üstünde kaynatın. İndirince de önce sıcak, sonra da soğuk suyla iyice
durulayın. Teflonunuzun sarı rengi kaybolacaktır.
Yorum Gönder