Yeni Doğan bakımı ile ilgili bu yazının orjinalini hemen aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz
Yeni Doğan Bakımında Annelerin Bilmesi Gereken Herşey

  Yeni Doğan Bebek Bakımında İlk Öğrenilmesi Gerekenler

 1.   Yeni doğan bebek bakımında temel şeyler nedir?

Yeni doğan bebek bakımında ilk 15 gün çok önemlidir. Çünkü anne ve bebek birbirlerine alışmaya çalışırlar. İlk günlerde bebek ve annenin beslenmeleri çok önemlidir. Bebek yeterli beslenmezse sarılık riski artar. Sarılık çiş ve kakayla atıldığı için ilk hafta bebekleri iki saatte bir emzirmeniz gerekir.

   2.   Yeni doğan bebeklerde gece gündüz ayrımını nasıl öğretiriz? Ne zaman geceleri daha fazla uyumaya başlarlar?

Bebekler ilk 1.5-2 ay süresince, gece gündüz ayrımı pek yapamaz. Etrafı görmeye başlayıp iletişim kurma yetenekleri geliştikçe, gündüz daha fazla uyanık kalmaya başlarlar. Böylece gece uykusu daha da uzayacaktır. Ayrıca banyo yapmak bebeği çok rahatlatır. Akşam saatlerinde banyo yaptırmak, gece biraz daha uzun süreli uyumasına yardımcı olacaktır.

    3.   Kız bebek ve erkek bebeğin bakımında farklılık var mıdır? Sünnet olan erkek bebeğin bakımında nelere dikkat edilmelidir?

Kız ve erkek bebek bakımında genelde büyük farklılık yoktur. Sadece kız bebeklerde alt bakımı çok önemlidir. Alt temizliği önden arkaya ve tek hareketle olmalıdır. Yani kirli bezi veya ıslak mendili temiz bölgeye dokundurmak idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Aynı zamanda kız bebeklerde akıntı ve kanama meydana gelebilir.

Erkek bebeklerde ise, sünnet olduktan sonra sadece doktorun verdiği kremi her altını açtığınızda sürmeli ve çok küçük bez kullanmamalısınız. Yeni doğan sünnetinin sonraki bakımı alt değiştirmek kadar kolaydır ve birkaç gün içinde tamamen iyileşir.

    4.   Bebeklerde konak olmaması için nelere dikkat etmeliyiz?

Bebeklerin ilk aylarında konak dediğimiz  kafa derisinde kabuklaşmalar olabilir. Eğer çabuk müdahale edilmezse hızlı yayılır. Şampuan haftada bir veya ikiden fazla kullanılmamalı ve çok iyi durulanmalıdır. Aynı zamanda her banyoda suyuna birkaç damla bebe yağı konulmalıdır.

     5.  Yeni doğan bebekler kaç saatte bir emzirilmelidir? Emzirme konusunda annelere önerileriniz var mı?

Bebekler iki üç saatte bir beslenmelidir. Bebekler, emmeyi vücudunun bir parçası zanneder ve en güçlü refleksleridir. Mamada ise çok hızlı kan şekerini yükselttiği için bebekler daha uzun uyur. O yüzden bebekler sekiz öğünden az beslenmemelidir. Bebek sık emdikçe ve anne günde en az iki defa pompa yaptığında süt bebeğe yeterli olacaktır. Bazı durumlarda anne yorgun, stresli olabilir ve sütü azalabilir. Bu durumlarda bol su içmek, günde en fazla dört bardak bitki çayı, boza, malt içecekler, inciri kaynatıp suyunu içmek ve düzenli protein ağırlıklı beslenmek annenin sütünü artırır. Annenin rahat, stressiz ve dinlenmiş olması sütü çok artıracaktır.

     6.   Meme emen bebeklerde anne göğüs bakımında nelere dikkat etmelidir? Emziren annelerde süt düğümlenmesi olmaması için ne yapılmalıdır?

Meme ucu yaralanması annenin acı çekmesine, böylece sütünün azalmasına sebep olabilir.  O yüzden emziren anneler meme bakımına çok dikkat etmelidir. Bakım için günde bir defa duş yapmak ve göğsün ucuna lanolinli kremler sürmek faydalı olacaktır. Eğer yara olduysa doktora danışmaları uygun olur.  Emzirmeden sonra pomad kullanılmalı, göğüs ucu havalandırmalı ve temiz tutulmalıdır. Eğer çok yara olmuş ve kanıyorsa geçici olarak silikon göğüs ucu kullanılabilir.

İlk günlerde süt kanalları tam açılmadığından ve kolostrum denilen koyu süt geldiğinden, göğüslerde süt düğümlenmesi olabilir. Bu anneye ağrı ve ateş yapar. Müdahale edilmezse iltihaplanmalara neden olur. Bu durumda annenin bebeği sık emzirmesi, sonrasında pompa ile en az 2-3 saatte bir göğüslerini boşaltması ve göğüslere ılık kompres veya masaj yapması rahatlamasını sağlar.


     7.  Yeni doğan bebeklerde gaz sancıları ne zaman başlar? Neden gaz sancıları olur?

Bebeklerde mide kapakçığı geç geliştiğinden hava yutarlar, enzim ve florası tam gelişmediği için gaz problemleri oluşur. Genellikle ilk 15 gün bağırsak haraketleri başlamadığı için gazını kolay çıkarır. Ama bağırsak haraketleri başladıktan sonra yuttuğu havaları tam atamadığı için gazını kolay çıkartamaz. Burnunun açık olmasına dikkat etmeli ve emzirirken hava yutmamasına özen gösterilmelidir. 

    8. Yeni doğan bebeklerde uyku düzeni nasıl oluşturabiliriz ve bebeğimizi nasıl yatırmalıyız? 

Yeni doğan bebeklerde moro refleksi olur. Yani ilk 3 ay kendini anne karnındaki dar ortamda gibi hissetmek istedikleri için boşlukta hissederler. Bu yüzden kendilerini uyandırırlar. Hafif bir tülbentle kundaklama yapmak güvende hissettirir ve daha uzun uyumalarını sağlar. Kundaklama bebeğe anne karnındaki gibi güven hissi verir ama sıkı olmamalıdır.

Bebekler sert yatakta sırt üstü, iki omuzunun üzerine yatırılmalıdır. Yastık 1 yaşına kadar kullanılmaz ama yatağın altından biraz eğim yapılabilir. Gün içinde yanımızda yüz üstü, arada yan yatırılabilir. Sürekli yan yatırmak da omurilik eğriliklerine neden olabilir.

    9.  Yeni doğan bebeklerin odalarının sıcaklığı nasıl olmalıdır? 

Bebeklerin metabolizması hızlı çalışır, hızlı nefes alır, kalpleri hızlı atar ve kanları çoktur. O yüzden oda ısısı 23-24 dereceyi geçmemelidir ve üzerini örtmek için ince bir örtü kullanılmalıdır. Eğer yazsa ve çok sıcaksa klimanın nem alma özelliğini kullanarak açabilirsiniz. Kısacası yaza, kışa, geceye, gündüze bakmadan  bebeğin bulunduğu odanın ısısı 23-24 derece olmalıdır.

     10.  Lohusa anne bakımında neler önemlidir? Anneler nelere dikkat etmelidir?

Anneler bebeğinin bakımından sorumlu olduğu için dinlenmesine, beslenmesine, stressiz bir ortamda olmasına dikkat etmelidir. Çok kişinin bebek bakımına müdahale etmesi annenin sinir sistemini çok yorar. Her bebek birbirinden farklıdır, o yüzden sadece anneye manevi destek olunmalı, çok müdahale edilmemeli ve dinlendirilmelidir. Hiçbir anne bebeğine zarar vermez. Bebeğinin bakımını, banyosunu kendi yaptırması kendine güvenini artırır. Mutlu anne, mutlu ve sağlıklı bebek demektir. 

Yorum Gönder

Popüler Yazılar

Sitemap: https://www.xml-sitemaps.com/download/pratikle.5519372/sitemap.xml?view=1
Blogger tarafından desteklenmektedir.